Over Astrid

1983 - 1987

Tijdens haar studie Spaans heeft Astrid een  opmerkelijk bijbaantje: omroepster bij de VARA. Ze werd gekozen uit 600 sollicitanten. Op 6 januari 1983 is ze voor het eerst als omroepster te zien. Haar televisiewerk is niet langer te combineren met haar studie, en daarom stopt ze met Spaans.

VARA-coryfee Koos Postema vraagt haar om medepresentator en redactielid te worden van zijn programma Bij Koos, dat live wordt uitgezonden op zaterdagmiddag. Het is voor het eerst dat er in Nederland dagtelevisie wordt gemaakt voor volwassenen., daarvoor was er alleen een kinderuurtje. Voor Joosten is het presenteren niet langer een bijbaan.

Een aantal malen wordt Astrid Joosten de mogelijkheid geboden programma’s met meer inhoud te maken. Zo presenteert ze de cursus Chinees Ni Hao (Teleac) en een belastingcursus voor Feduco. Af en toe loopt ze mee bij de redactie van Achter het nieuws en op aanraden van de eerder genoemde Postema loopt ze stage bij het Journaal (NOS) waar ze een aantal jaren op de redactie binnenland blijft werken. Daar leert ze wat nieuws is en presentatieteksten schrijven. Een zeer goede leerschool. Bij de VARA stagneert haar carrière. In 1987 biedt de TROS haar nieuwe kansen.


1988 - 1989

Op 15 april 1988 breekt een nieuw hoofdstuk aan in haar loopbaan: het programma Jongbloed & Joosten (een kruising tussen een actualiteitenrubriek en een talkshow). Eén helft van het programma bestaat uit reportages, de andere helft uit gesprekken in de studio in aanwezigheid van publiek. Dat is nieuw in die tijd. Medepresentator is Jaap Jongbloed.

Het programma scoort goede kijk- en waarderingscijfers. Ze hebben een miljoenenpubliek elke vrijdagavond,  4 miljoen kijkers is geen uitzondering. Daarnaast gaat Astrid in 1988 het spelletje Triviant presenteren. Na drie jaar komt er, vanwege onenigheid over het budget rond Jongbloed & Joosten een einde aan het dienstverband met de TROS en stapt ze op.


1990 - 1999

Joosten keert, op uitnodiging van Marcel van Dam, in 1990 terug naar de VARA. Ze heeft zich inmiddels bewezen. De VARA besluit o.a. de klassieker 2 voor 12 voor haar uit de kast te halen. De voor het laatst in 1981 uitgezonden quiz wordt door Joosten tot op de dag van vandaag gepresenteerd. Samen met vragenmaker Ruud van Marion schrijft ze het boek Dat zoeken we op. In 1992 krijgt ze een eigen informatief programma, De verleiding,  over alle facetten van de reclame. In 1994 presenteert ze Geef Zuid-Afrika een eerlijke kans, een programma waarmee 2,5 miljoen gulden wordt opgehaald voor de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika.

De ontmoeting met ANC-leider Nelson Mandela in dit programma beschouwd Joosten als de meest bijzondere ervaring in haar loopbaan. Verder presenteert ze onder meer Personality: met behulp van een test worden karaktereigenschappen onder de loep genomen. In 1995 volgt Anno Joosten, waarin ze voor het eerst meer van zichzelf kan laten zien. Het programma laat opmerkelijke en nieuwe trends in de maatschappij zien.


1996 - 2004

Talkshowperiode. De show van je leven (1996-2000) is het volgende project. Hierin ontvangt Joosten wekelijks een bekende Nederlander met wie ze diens leven en carrière doorneemt. En ze stelt haar gast een dilemma voor. In 2000 presenteert ze Ik-jij-hij-wij-jullie-zij, een programma over relaties. Sommige relatievormen, zoals buitenechtelijke, blijken ongeschikt voor televisie.

Omdat het onderwerp haar toch blijft boeien, besluit ze in 2002 interviews over dit onderwerp te bundelen in boekvorm (Verboden liefdes). Haar eerste boek wordt een succes en beleeft z’n 6de druk. Een tweede boek over dit onderwerp volgt overigens in 2010: Onmogelijke liefdes. Eind 2001 verschijnt Oog in oog op de buis. Dit tv-programma volgt in grote lijn De show van je leven.


2005

Première van de film Off Screen met o.a. Jeroen Krabbé en Jan Decleir. Joosten werd in 2005 voor het eerst voor een speelfilm gevraagd. Zij maakte haar debuut als actrice in de film die gaat over de bezetting van de Rembrandttoren in Amsterdam. Een man die denkt dat we via de breedbeeldtelevisie gemanipuleerd worden door fabrikant Philips, bezet die toren in de hoop daarmee de wereld te redden.

De regie was in handen van Pieter Kuipers (Van God los). De opnames vonden plaats in juni 2005. De film draaide in de Nederlandse en Belgische bioscopen, en is ook op dvd verkrijgbaar.


2005 - 2006

Theater. Karin Bloemen vroeg Astrid Joosten voor haar Kerstshows in 2005 en in 2006. Joosten toerde in december met de shows van Bloemen langs uitverkochte theaters door het land. De show, waaraan ook Sara Kroos, Angela Groothuizen en Hind meewerkten, kreeg lovende recensies. De Kersthow was op 23 december 2007 op tv te zien. Karin: ‘We zagen Astrid nu eens van een geheel andere kant: komisch, zingend en dansend. Gaaf!’


2005 - 2008

Vanaf 2005 presenteert Joosten gedurende drie jaar een programma over rechtspraak, Het Hof van Joosten. In dit programma mag het publiek vonnissen. Wekelijks wordt bekeken in hoeverre men afwijkt van het vonnis van de rechter.


2009 - 2010

Twee seizoenen lang is Astrid Joosten te zien in Alles draait om geld, een programma over de invloed van geld op ons leven.


2011

Vanaf 2011 presenteert Joosten het satirisch-informatieve tv programma Kanniewaarzijn. In dit programma stelt ze, samen met cabaretiers Plien van Bennekom, Annick Boer, Martin van Waardenberg en Patrick Stoof, misstanden aan de kaak. Verder speelt Joosten een kleine rol in de Sinterklaasfilm die najaar 2011 in de bioscoop ging draaien.


Nevenfuncties

Omdat Astrid Joosten het belangrijk vindt om als BN’er ook maatschappelijk iets te kunnen betekenen, was ze 15 jaar lang ambassadeur voor Novib, in welke hoedanigheid ze veel reizen en reportages maakte in arme landen. Na die periode maakte ze vier jaar deel uit van het bestuur van Sire, de Stichting Ideële Reclame. Daarna werd ze ambassadeur voor de Cliniclowns. Vooral vanwege de clowns die optreden voor demente ouderen in tehuizen. Ze raakte hiervan onder de indruk toen ze zag welke positieve invloed dit had op haar demente moeder.