Mijn grote documentaire Anne Frank komt op 29 april NPO1, 20.30 uur. Herhaling: 2 mei. Elke vrijdag: Twee voor twaalf op NPO2.

 

1983 - 1987

Tijdens haar universitaire studie Spaans heeft ze een heel opmerkelijk bijbaantje, namelijk omroepster bij de VARA. Ze werd gekozen uit 600 sollicitanten. Op 6 januari 1983 is Astrid voor het eerst als omroepster op televisie te zien. Astrid voelt zich thuis bij de omroep. Wanneer haar werk bij de VARA zich uitbreidt, stopt ze met haar studie Spaans.
VARA- coryfee Koos Postema vraagt haar om medepresentatrice en redactielid te worden van zijn programma “Bij Koos”. Het programma wordt live uitgezonden op zaterdagmiddag. Het is voor het eerst dat er in Nederland dagtelevisie wordt gemaakt voor volwassenen. Daarvoor was er alleen een kinderuurtje. Ze heeft nu de smaak te pakken en voor het eerst gaat ze hard aan de slag. Niet langer beschouwt ze het presentatievak als een bijbaan. Ze vindt zichzelf te introvert om een showprogramma te presenteren. Een aantal malen wordt Astrid Joosten de mogelijkheid geboden met inhoudrijke programma's bezig te zijn. Zo presenteert ze de cursus Chinees “Ni Hao” (Teleac) en een belastingcursus (Feduco). Af en toe loopt ze mee bij de redactie van “Achter het nieuws”; op aanraden van de eerder genoemde Postema loopt ze stage bij het “Journaal” (NOS). Uiteindelijk zou ze daar een aantal jaren op de redactie binnenland werken. Daar leert ze wat nieuws is en presentatieteksten schrijven. Een zeer goede leerschool.
Bij de VARA stagneert haar carrière. In 1987 biedt de TROS haar nieuwe kansen.
 

1988 - 1989

Op 15 april 1988 breekt een nieuw hoofdstuk aan in haar loopbaan: het programma “Jongbloed & Joosten” (een kruising tussen een actualiteitenrubriek en een talkshow). Eén helft van het programma bestaat uit reportages, de andere helft uit gesprekken in de studio in aanwezigheid van publiek. Dat is nieuw in die tijd. Medepresentator is Jaap Jongbloed. Het programma scoort hele hoge kijk- en waarderingscijfers. Ze hebben een miljoenenpubliek elke vrijdagavond,  4 miljoen kijkers is geen uitzondering. Daarnaast gaat Astrid in 1988 het spelletje “Triviant” presenteren.
Na drie jaar komt er, vanwege onenigheid over het budget rondom “Jongbloed & Joosten”, een einde aan het dienstverband met de TROS. Ze stapt op.
 

1990 - 1999

Joosten keert, op uitnodiging van Marcel van Dam, in 1990 terug naar de VARA. Ze heeft zich inmiddels bewezen. De VARA besluit o.a. de klassieker “Twee voor twaalf” voor haar uit de kast te halen. De voor het laatst in 1981 uitgezonden quiz wordt door Joosten gepresenteerd tot op de dag van vandaag. Samen met vragenmaker Ruud van Marion schrijft ze het boek “Dat zoeken we op”. 1992 krijgt ze een eigen informatief programma. “De Verleiding” gaat over alle facetten van de reclame.
In 1994 presenteert ze “Geef Zuid-Afrika een eerlijke kans”, een programma waarmee 2,5 miljoen gulden wordt opgehaald voor de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika. De ontmoeting met ANC-leider Nelson Mandela in dit programma vindt Joosten de meest bijzondere ervaring binnen haar loopbaan.
Verder presenteert ze o.a. het programma “Personality”: met behulp van een test, worden karaktereigenschappen onder de loep genomen. In 1995 volgt “Anno Joosten”, een programma waarin ze voor het eerst meer van zichzelf kan laten zien. Het programma laat opmerkelijke en nieuwe trends in de maatschappij zien.
 

1996 - 2004

Talkshowperiode. “De show van je leven” (1996-2000) is het volgende project. In dat programma ontvangt Joosten wekelijks een bekende Nederlander met wie ze diens leven en carriere doorneemt. Daarin stelt ze haar gast een dilemma voor. In 2000 presenteert ze “Ik-jij-hij-wij-jullie-zij”, een programma over relaties. Sommige relatievormen, zoals buitenechtelijke relaties, blijken ongeschikt voor televisie. Omdat het onderwerp haar toch blijft boeien, besluit ze in 2002 interviews over dit onderwerp te bundelen in boekvorm (‘Verboden liefdes’). Haar eerste boek wordt een succes en beleeft z’n 6e druk. Een tweede boek over dit onderwerp volgt overigens in 2010: `Onmogelijke liefdes'.
Eind 2001 verschijnt “Oog in oog” op de buis. Dit tv-programma volgt in grote lijn “De show van je leven”.
 

2005

Film “Off Screen”. Astrid werd in 2005 voor het eerst voor een speelfilm gevraagd. Zij maakte haar debuut als actrice in een film die gaat over de bezetting van de Rembrandttoren. Een man, die denkt dat we via de breedbeeld televisie gemanipuleerd worden door fabrikant Philips bezet die toren in de hoop daarmee de wereld te redden. De regie was in handen van Pieter Kuipers (Van God los). Astrid speelde met o.a. Jeroen Krabbé en Jan Decleir. De opnames vonden plaats in juni 2005.
De film draaide in de Nederlandse en Belgische bioscopen, en is ook op DVD verkrijgbaar.
 

2005 - 2006

Theater. Karin Bloemen vroeg Astrid Joosten voor haar kerstshows in 2005 en in 2006. Astrid toerde met de shows van Karin door het land, langs uitverkochte theaters gedurende de maand December. De show kreeg in de media mooie recensies. Verder werkten mee: Sara Kroos, Angela Groothuizen en Hind. De kersthow was op 23 December 2007 op TV te zien.
Karin: “we zagen haar nu eens van een geheel andere kant: komisch, zingend en dansend. Gaaf!”
 

2005 - 2008

Vanaf 2005 presenteert Astrid gedurende 3 jaar een programma over rechtspraak, “Het Hof van Joosten”. In dit programma mag het publiek vonnissen. Wekelijks wordt bekeken in hoeverre men afwijkt van het vonnis van de rechter.
 

2009 - 2010

Twee seizoenen brengt Astrid het programma “Alles draait om geld”.
 

2011

Vanaf 2011 presenteert Astrid het satirisch-informatieve tv programma “Kanniewaarzijn“. In dit programma stelt Astrid misstanden aan de kaak samen met de cabaretiers Plien van Bennekom, Annick Boer, Martin van Waardenberg en Patrick Stoof.

Astrid speelt een kleine rol in de Sinterklaasfilm die najaar 2011 in de bioscoop ging draaien.

Nevenfuncties

Omdat Astrid het belangrijk vindt om ook maatschappelijk iets te kunnen betekenen als bekende Nederlander heeft ze altijd activiteiten naast haar baan gehad. Ongeveer 15 jaar lang was ze ambassadeur voor Novib, in welke hoedanigheid ze veel reizen en reportages maakte in arme landen. Na die periode maakte ze 4 jaar deel uit van het bestuur van Sire, de stichting ideële reclame. Daarna werd ze lid van de Raad van toezicht. Sinds enkele jaren is ze, samen met Erwin Koeman, ambassadeur voor het Nationaal Epilepsiefonds.
 

Typering

Van haar vader zegt Astrid haar volhoudendheid en eigenwijsheid te hebben.
Astrid wil het allerbeste uit zichzelf halen. 'Als ik kapster of goudsmid was geworden, had ik die drang ook gehad'. Ze is erg zelfkritisch. Het komt zelden voor dat ze helemaal tevreden is over een uitzending. Het succes van Astrid Joosten wordt wel eens toegeschreven aan haar uiterlijk (o.a. prijs voor bestgeklede vrouw op de Nederlandse televisie). Ze is zich bewust van het feit dat men graag naar haar kijkt, maar de nadruk die erop wordt gelegd irriteert haar. Veel erkenning kreeg ze door lovende kritieken op “Oog in oog” en “Het Hof van Joosten”.